Toni Jalonen - ajatuksia kadonneesta ajasta Ole ylpeä juuristasi.

Suomalainen presidentti

Presidenttiehdokkaat ovat antaneet varsin mielenkiintoisia vastauksia Ilta-Sanomien vaalikoneessa. Mielenkiintoisia, mutta ei yllättäviä. Kaikki ehdokkaat Laura Huhtasaarta lukuun ottamatta ovat sitä mieltä, että Suomen tasavallan presidentin ei tarvitse olla syntyperäinen suomalainen. Ehdokkaat joko yrittävät vastauksillaan kalastella irtoääniä maahanmuuttajilta ja vihervasemmistolta, tai sitten eivät vain ole ajatelleet koko asiaa sen tarkemmin. Huono juttu joka tapauksessa.

Suomen armeijan ylipäällikkönä voisi siis toimia esimerkiksi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen tai maahanmuuttaja mistä tahansa – Euroopasta tai sen ulkopuolelta? Tämä vaihtoehto ei näyttäisi olevan ongelma valtaosalle ehdokkaista. Ei myöskään istuvalle presidentille Sauli Niinistölle. Todella huolestuttavaa! Onneksi meillä on edes yksi ehdokas, joka ajaa Suomen ja suomalaisten etua. Jälleen yksi asia lisää pitkään listaan syistä, miksi äänestän Laura Huhtasaarta presidentiksi.

 

Mielenkiintoinen on myös kysymys siitä, kuka on suomalainen ja kuka ei. Yle uutisoi 15.11.2017, että Kuopion lyseon lukiolaiset kirjoittivat juhlavuoden kunniaksi Suomelle uuden itsenäisyysjulistuksen. Uutisen mukaan siinä lukee ensimmäisenä näin:

"Suomalaisuuden määrittelevät suomalaiset itse. Kuka tahansa voi olla suomalainen ja tulevaisuuden suomalaisuus on yhdessä rakennettu, perinteitä ja uusia tuulia ja kansalaisia yhdistävä asia, jonka piiriin mahtuu jokainen niin halutessaan."

Yritetäänkö suomalaisuuden kriteerejä häivyttää? Voiko tosiaan kuka tahansa olla suomalainen? Suomen kansalainen voi kuka tahansa toki olla. Olisiko suomalaisuus kuitenkin jotain syvempää? Jos esimerkiksi minä muutan Kiinaan, opettelen heidän kielensä ja mukaudun heidän kulttuuriinsa, niin tuleeko minustakin kiinalainen? Vai onko kiinalaisuus jotain muutakin kuin pelkkä kieli ja kulttuuri? Entä sitten suomalaisuus? Kaikkien tulee olla ylpeitä siitä, keitä he ovat. Myös suomalaisten.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mannerheim tuli Suomen tasavallan presidentiksi ja armeijan ylipäälliköksi palveltuaan 30 vuotta Venäjän keisarillisessa armeijassa. Häntä kai voisi kutsua vähintään kaksoiskansalaiseksi, ellei kolmois-, sillä sukujuuret juontavat Saksaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mitkä ne suomalaisuuden kriteerit ovat, joita hävytettäisiin?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tallinnan Merekeskuksesta tai Sadamarketista ostetut leijona t-paita ja leijonariipus.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

No Puuttinin kastsis ryhtyä myös Suomen pressavaali ehdokkaaksi niin
saatais pöyristelijöitä A-Studioon ja keskustelua Suomalaisuudesta

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Eikö Ahtisaarikin ole Venäjältä? Ainakin Nobel-komitean mielestä.

Nykymaailmassa tuo syntyperäisyys on täysin typerä vaatimus. Eli jos on syntynyt vaikka Kaliforniassa vanhempien ollessa työskentelemässä siellä mutta asunut Suomessa sen jälkeen vaikka 60 vuotta niin ei pääse presidentiksi tuon ehdon takia!

Toimituksen poiminnat