Toni Jalonen - ajatuksia kadonneesta ajasta Ole ylpeä juuristasi.

Noitarovio palaa?

Muinoin poltettiin noitana roviolla, jos joku vain keksi jostain syyttää ja ellei kyennyt itseään syyttömäksi todistamaan. Ollaanko nyt palaamassa moiseen aikaan? Onko oikeuslaitos kohta tarpeeton?

 

Nykyään tuntuu olevan muotia, ettei erimielisyyksiä yritetäkään selvittää kahden kesken tai oikeussalissa, vaan mennään ensimmäisenä julkisuuteen heittämään syytöksiä. Siitä seuraa se, että media muodostaa somekansan tuella lynkkausjoukon, jota harva uskaltaa vastustaa. Etenkin julkisuuden henkilöllä kynnys lähteä puolustamaan väärin kohdeltua oman lynkkauksensa uhalla on äärimmäisen suuri. Vaikka syytetty sitten lopulta todettaisiin syyttömäksi, niin julkisen kohumyllyn jälkeen hänellä tulee aina olemaan syyllisen leima otsassaan.

 

Tolkun suomalainen ei ole ensimmäisenä latomassa puita rovioon.

Syytön kunnes toisin todistetaan – vai miten se menikään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Höpsistä!

Syytteitä ei ole luettu eikä ketään tuomittu. Oikeuslaitos ei ole käsitellyt tapausta ollenkaan. On esitetty julkisia väitteitä toista vastaan ja väitteitä ei ole kenenkään taholta edes pyritty kumoamaan. Anteeksi on pyydetty ja toivottavasti anteeksi myös annetaan.

Tapahtuneissa ei kaiketi ole tapahtunut rikoksia. Ihmiset ovat loukanneet toisiaan ja toiset ovat näissä tilanteissa loukkaantuneet. Julkisuus on auttanut tilanteiden käsittelyssä ja saanut selvittämiseen vauhtia.

Asianomaiset käyvät vielä julkisuuden ulkopuolella omaa selvittelyään ja tekeminen jatkuu. Paremmista lähtökohdista kuin koskaan. Kaikille selvittely ei toki tullut ajoissa, mutta taaksepäin ei voi palata. Ymmärrystä tarvitaan tämänkin hyväksymiseen.

Meille somekansalle on annettu puhuttavaa. Mietitään mekin, menettelemmekö me työssämme ja elämässämme sääntöjen mukaan oikein. Pyritään siihen.

Keskustelun tulisi pikkuhiljaa antaa laantua. Myrsky on ohi. Annetaan ihmisille rauha selvittää tilanne loppuun. Nautitaan me siitä, että vuosia kytenyt ristiriitatilanne on saatu puhumalla selvitetyksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Syytön kunnes toisin todistetaan"

- Blogissasi on paljon järkeä, mutta tuossä idioottimaisessa lauseessa ei minkäänlaista. Se, että suurin osa ihmisistä luulee tuon olevan ns. syyttömyysolettaman asiasisältö, ei saisi heikentää harkintaasi. Syyttömyysolettama ei oikeasti todellakaan tarkoita sitä, että epäilty/syytetty olisi syytön kunnes oikeudessa muuta todistetaan. Esimerkiksi Palmen murhaaja on ollut syyllinen heti murhan tehtyään ja on loppuikänsä ja sen jälkeenkin, vaikkei häntä ole siitä rikoksesta vielä tuomittu, eikä häntä ehkä koskaan edes epäillä. Samoin on murhistakin tuomittu usein taatusti syyttömiä, joten todistamisilla ei ole syyllisyyden ja syyttömyyden suhteen juuri merkitystä. Sitä paitsi me tavikset olemme sillä tapaa median ja viranomaisten yläpuolella, että meitä ei keskusteluissa yksityishenkilöinä koske koko syyttömyysolettama, joka on lain mukaan oikeuslaitosta ja poliisia sitova ja mediaa suosituksena rajoittava.

Sano tuo asiasi mieluummin esimerkiksi näin: Syytettyä/epäiltyä tai ketään muutakaan ei pidä julkisesti kutsua tai nimitellä syylliseksi rikokseen tai mihinkään muuhunkaan varsinkaan jos syyllisyydestä ei ole näyttöä. Sellainenhan olisi kunnianloukkausrikoskin sitäaitsi, tai joskus jopa väärän todistuksen antamista tai viranomaisen harhaanjohtamista.

- Mitä #miituuhässäköintiin ja viihdealakuplan hurskasteluihin tulee, lukaisepa Laulu 20 sikaohjaajasta: Törhönen, Louhimies, Turkka, Mollberg, Donner...? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252749-l...

Toimituksen poiminnat