Satsataan kotoiseen ruokaan

Ihmisten ruokavalinnoissa näkyy tutkitusti yhä enemmän halu hyvinvointiin, sekä ruoan alkuperän tietämiseen. Lähiruoka on ekologinen vaihtoehto, mutta sen suosiminen vaikuttaa myös työllisyyteen ja talouteen paikallistasolla. Omassa maakunnassa tuotettua ruokaa ostamalla jokainen voi osaltaan olla varmistamassa sitä, että työpaikat säilyvät ja laadukas paikallinen tuotanto voi jatkua elinvoimaisena.

Paikallisten ruoantuottajien tukeminen on ympäristöteko. Kaupassa kannattaa kurkata, että miten kaukaa se ruoka tuleekaan. Jos sen tuomiseen maahan on tarvittu valtavaa rahtilaivaa tai lentokonetta, niin todellinen ympäristön ystävä jättää sen hyllyyn ja valitsee jonkun korvaavan tuotteen. Lähiruoan ostaminen on myös sen puoleen suositeltavaa, että kun sen alkuperä on selkeästi tiedossa, niin voi hyvillä mielin luottaa sen olevan vastuullisesti tuotettua.

Otetaanpa tässä tarkasteluun yksi lähivuosien trendituote: avokado. Tämä terveellinen, rasvaisen mehevä vihreä kaveri on monelle tuttu. Avokadon suosion kasvamiseen liittyy kuitenkin monia ongelmia. Uusien viljelmien tieltä raivataan metsiä, se korvaa perinteisiä viljelykasveja, kuljetusmatkat ovat pitkiä ja sen viljely kuluttaa todella paljon vettä. Yhden avokadokilon viljelyyn käytetään 1000 litraa vettä. Kaiken kukkuraksi niitä viljellään alueilla, joissa on muutenkin pulaa vedestä; esimerkiksi Etelä-Afrikassa, Perussa ja Israelissa. Esimerkiksi taatelien viljely taas kuluttaa vettä vielä kolme kertaa enemmän kuin avokadojen. Kannattaisiko näiden ympäristösyöppöjen sijaan kääntää katseet kohti vaikkapa vanhoja kunnon tomaatteja, kurkkuja ja perunoita?

Vaikka ne saattavatkin maksaa hieman enemmän kuin jotkin muut vaihtoehdot, niin pientuottajien tuotteet, pienpanimoiden oluet, lähileipomon leivät ynnä muut ovat varsin hyvä sijoituskohde. Mihin me tarvitsemme ympäristölle haitallisia ulkomailta rahdattuja rehuja, kun kotikonnuillamme kasvaa jos jonkinnäköistä terveellistä herkkua? Esi-isämme tulivat mainiosti toimeen viljelemällä itse maata. Miksemme siis mekin? Satsaamalla oman maan tuotteisiin satsaat myös omaan maahan – useammassa kuin yhdessä merkityksessä. Mikä onkaan sen parempi sijoituskohde?

ToniJalonen
Pori

Nationalisti. Etnofuturisti. Cinefiili. Konferenssijärjestäjä: Aamunkoitto & Tunne juuresi. 🇫🇮

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu